Een gezonde levensstijl
Veel mensen willen gezonder leven, maar de weg naar een gezonde levensstijl is niet altijd even makkelijk. Probeerde jij ook al gezonder te leven? Dan herken je volgende situatie waarschijnlijk wel. Je start vol goede moed, maar na 1 à 2 weken geef je het op. Je legt jezelf strenge voorwaarden op waar je aan moet voldoen. Als je te veel van jezelf verwacht, dan gaat de motivatie naar beneden. Je wilt de gezonde levensstijl nog steeds, maar je MOET te veel.
Het aanleren van nieuwe gewoontes is niet makkelijk. Daarom vertellen we je iets meer over gewoontes en waarom het aanleren ervan zo moeilijk kan zijn. Met enkele insights helpen we je stap voor stap jouw lange termijndoel te behalen.
Wat is een gezonde levensstijl?
Een gezonde levensstijl houdt meer in dan enkel genoeg bewegen. Beweging is belangrijk, maar er zijn nog andere zaken die even belangrijk zijn. Je voeding speelt ook een rol, kies daarom voor gevarieerde en gezonde maaltijden. Daarnaast kun je stress ook beter vermijden. Zorg dus dat je op tijd kunt ontspannen. Tips om te ontstressen vind je in ons blogbericht Tips om te ontstressen.
Er zijn dus heel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Als je dit niet gewoon bent, kan dit een hele opgave zijn. Een nieuwe levensstijl kun je niet meteen onder de knie hebben. Bepaalde zaken zijn nieuw voor jou en daarom heb je tijd nodig om eraan te wennen.
Wat is een gewoonte?
Een gewoonte is iets wat je hebt aangeleerd. Je oefent bepaald gedrag zodanig vaak uit dat het een automatisme wordt. Je staat er eigenlijk niet meer bij stil en daarom is het ook zo moeilijk om het te doorbreken. Om je gewoonte te veranderen, moet je je eerst bewust worden van je gedrag. Wat wil je eraan veranderen en waarom? Dit moet je goed voor ogen houden.
Een gezonde levensstijl is een verzameling van nieuwe gewoontes, die je dus ook zult moeten aanleren. Dit zal even tijd kosten, want je moet eraan kunnen wennen. De ene persoon heeft hier meer tijd voor nodig dan de ander. Gemiddeld kan het zo’n 100 dagen duren voordat je de nieuwe gewoonte volledig onder de knie hebt.
Het doel vs de weg ernaartoe
Je focust je bij goede voornemens vaak op het eindresultaat, bijvoorbeeld ‘vier kilo afvallen’ of ’10 kilometer lopen’. Als je een nieuwe gewoonte wilt aanleren, is dit vaak niet de juiste aanpak. Het doel kan je misschien wel tijdelijk motiveren, maar wat doe je als je je doel hebt behaald? Veel mensen grijpen dan weer naar hun oude gewoonten, waardoor ze opnieuw bij de beginsituatie terechtkomen.
Het is beter als je niet te veel focust op het einddoel, want dit motiveert vaak maar tijdelijk. Als je je gedrag wilt veranderen, dan focus je beter op de weg die je aflegt. Kies daarom liever voor kleine stapjes in de goede richting i.p.v. grote veranderingen op korte termijn. Het is makkelijker om die aan te houden en zo effectief een nieuwe levensstijl aan te leren. Elke dag streven om het een beetje beter te doen, zal op lange termijn meer lonen.
Ben je benieuwd naar onze tips? Lees volgende week dan zeker ons blogbericht!