Terug naar overzicht

Granola bars: de lekkerste recepten om thuis te maken

- Categories : Ontbijt , Recepten , Tips & Tricks

granolabar

Granola smaakt heerlijk als ontbijt, met melk of yoghurt en een beetje fruit. Maar, je kan zoveel meer kanten uit met granola! Zelfgemaakte granola bars zijn een snack waarnaar je zal snakken. We geven je twee lekkere en makkelijke receptideetjes voor de heerlijkste, meest crunchy granolarepen als tussendoortje, dessert of voor in de lunchbox van de kinderen.

1.      Fruit je dag met deze chewy granolarepen met framboos en appel

Amper zeven ingrediënten heb je hiervoor nodig. Je begint met een basis van havermout. Die zorgt voor de zachte textuur van het frisse, makkelijk kauwbare eindresultaat.

Benodigdheden voor 10 repen

·      1 eetlepel gesmolten kokosolie

·      ½ kopje appelmoes op kamertemperatuur

·      ⅓ kop halfvolle melk

·      1 eetlepel (15 ml) honing

·      1 eetlepel kaneelpoeder

·      2 ½ kopjes (250 g) havermoutvlokken

·      1 kopje (140 g) diepvriesframbozen in stukjes

Zo ga je te werk

1.     Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een vierkante bakplaat in.

2.     Meng de kokosolie met de appelmoes in een grote kom. Voeg melk, honing en kaneel toe, en roer tot een glad mengsel. Voeg de havermout toe aan het mengsel, tot die volledig opgenomen is. Als laatste roer je voorzichtig de frambozen door het mengsel.

3.     Verdeel het havermoutmengsel gelijkmatig over de ingevette ovenschaal en bak gedurende 16 tot 19 minuten op 180 graden. Laat alles afkoelen op kamertemperatuur voordat je repen snijdt.

2.      Smeuïge appel-kaneelrepen

Dit is een heel eenvoudig ‘no bake’-recept, al hebben de noten, de haver en het lijnzaad wel even de oven nodig om hun smaak volledig los te laten. De gedroogde appels kan je vervangen door elk ander gedroogd fruit.

Benodigdheden voor 12 repen 

·       1 ¼ kopje havermoutvlokken

·       1 kopje gehakte pecannoten

·       ¼ kopje lijnzaad

·       4 eetlepels kokosolie

·       ½ kopje honing

·       ¼ kopje bruine suiker

·       ¼ koffielepel vanille-extract

·       2 ½ kopjes gepofte rijst

·       ½ kopje gedroogde appels in stukjes gesneden

·       1 koffielepel kaneel

·       ½ koffielepel zout

Zo ga je te werk

1.     Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een vierkante ovenschaal in van ongeveer 25 op 25 cm en bekleed met bakpapier.

2.     Verdeel de havermout, de noten en het lijnzaad in een gelijkmatige laag over de bakplaat.

3.     Bak gedurende 5 tot 8 minuten, tot de havermout lichtbruin kleurt.

4.     Breng de honing, kokosolie en bruine suiker aan het sudderen in een kleine steelpan. Smelt de suiker in het mengsel (gedurende 2 à 4 minuten). Haal van het vuur, voeg het vanille-extract toe en zet apart.Meng de gepofte rijst, de gedroogde appels, de kaneel en het zout in een grote kom. Voeg het havermengsel en het honingmengsel toe. Roer, tot alle ingrediënten goed vermengd zijn.

5.     Verdeel het mengsel over je vierkante ovenschaal en druk goed aan.

6.     Plaats de schaal een uur in de ijskast alvorens tot repen te snijden. Serveer op kamertemperatuur en geniet!