Tips om te ontstressen
Wat is stress
We kennen het allemaal wel. Je hebt een drukke dag op het werk of gewoon even veel aan je hoofd. In deze situaties, en nog heel wat andere, staat je lichaam onder druk. Een beetje stress kan geen kwaad, want er bestaat ook gezonde stress. Die gezonde stress zorgt ervoor dat je goed functioneert en alert en geconcentreerd blijft. Ongezonde stress ontstaat wanneer je voor een langere tijd onder druk staat. Dit is niet goed want als het te lang aansleept, kun je een burn-out krijgen.
Hoe wordt stress veroorzaakt?
Enerzijds wordt stress veroorzaakt door externe situaties. Het kan om een positieve gebeurtenis gaan, zoals een geboorte of op reis gaan. Anderzijds zijn er ook heel wat negatieve situaties, zoals het verlies van een dierbare of zelfs gewoon in de file staan.
Stress wordt niet enkel veroorzaakt door externe situaties. Wat je eet en drinkt, heeft ook een effect op je stressniveau. Als je gestrest bent, grijp je meestal sneller naar zoetigheden. Deze bevatten onnatuurlijke suikers en koolhydraten. Veel zoete snacks die je in de supermarkt kunt vinden zitten vol geraffineerde suikers of zelfs kunstmatige zoetstoffen om het caloriegehalte te verlagen. Een laag caloriegehalte klinkt misschien wel als iets positief, maar eigenlijk is het even ongezond. Het lichaam ziet geraffineerde en kunstmatige suikers namelijk als iets onnatuurlijks. Daarom probeert je lichaam ze zo snel mogelijk af te voeren, wat veel energie van je lichaam vraagt. Hierdoor krijg je opnieuw honger en ga je nog meer naar zoetigheden grijpen. Zo kom je terecht in een vicieuze cirkel.
Wat zijn symptomen van stress
Iedereen krijgt dus wel te maken met stress. De één heeft er meer last van dan de ander. Vaak lijken de symptomen onschuldig en heb je het niet meteen door. Hieronder vind je de meest voorkomende klachten:
hoofdpijn
spierpijn
vermoeidheid
hogere hartslag en snellere ademhaling
veel of weinig eetlust
spijsverteringsstoornissen
Herken je één van deze symptomen? Let er toch mee op en probeer telkens goed te ontspannen. Wij hebben enkele tips die je hierbij kunnen helpen.
5 tips om je stressniveau te verlagen
Tip 1 Zoek een activiteit die je tot rust brengt
Je hebt ongetwijfeld wel iets waar je helemaal tot rust van komt. Dit is voor iedereen anders. Je verkiest misschien om even alleen te zijn en een boek of tijdschrift te lezen. Als je liever actief bezig bent dan kun je gaan wandelen of sporten. Ben je liever niet alleen na een drukke dag? Dan kun je natuurlijk afspreken met vrienden. Een leuk gesprek helpt ook goed om je gedachten te verzetten.
Tip 2 Neem een warme douche
Het nemen van een warme douche (of bad) kan je stress ook verlagen. Bij stress spannen je spieren zich vaak meer op. Als je dan ’s avonds een warm bad neemt, ontspannen je spieren en gewrichten. Het zou ook je bloeddruk verlagen. Genieten van een warme douche heeft dus zeker voordelen! Het water mag wel niet te warm zijn, want dat is dan weer niet goed. Als het water te warm is, kun je namelijk last krijgen van een droge huid, jeuk of duizeligheid.
Tip 3 Luister naar muziek
Na een drukke en gestresseerde dag kan het deugd doen om mee te zingen met je favoriete nummers. Zo kun je de stress en spanningen uit je lichaam bannen. Het kan ook zijn dat je hier helemaal geen zin in hebt. Dit is afhankelijk van persoon tot persoon.
Tip 4 Doe meditatie of ademhalingsoefeningen
Bij stressvolle situaties ga je vaak sneller ademen en hierdoor kan je ademhaling een beetje ontregeld zijn. Er zijn verschillende oefeningen die je hiervoor kunt doen, wij leggen er hier ook eentje uit. Leg je ene hand op je borst en de andere op je buik. Adem diep in door je neus en zorg ervoor dat je ademt vanuit je buik en niet met je borst. Dit betekent dat je je buik laat opbollen bij het inademen. Daarna adem je uit via je mond. Adem ongeveer vier tellen in, hou één tel vast en adem zes tellen uit. Probeer dit vijf tot tien minuten per dag te doen.
Tip 5 Eet en drink gezond
Vermijd frisdranken, koffie en alcohol. Ook light of zero dranken laat je beter links liggen, deze zitten namelijk vol suikervervangers. Deze zijn, zoals je ondertussen al weet, ook niet zo gezond. Wanneer je onnatuurlijke suikers eet, heeft je lichaam veel energie nodig om die af te voeren omdat het niet als iets natuurlijks herkend wordt. De cafeïne in koffie heeft een opwekkend effect, maar kan je stress of onrustig gevoel erger maken. Alcohol lijkt je misschien te ontspannen, maar hier moet je lever veel werk verrichten om de alcohol af te voeren. Probeer liever 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Als je dit moeilijk vindt, kun je ook kiezen voor een kruidenthee.
Voor voeding geldt hetzelfde, probeer zoetigheid en junkfood te vermijden. Je kiest beter voor voedsel dat vezels bevat, want vezels dragen bij tot een goede darmflora. Deze goede bacteriën kunnen je stress verlagen. Vezels zijn ook goed voor stabielere bloedsuikerspiegel, die stabiliteit werkt stressverlagend. Voldoende magnesium is ook zeer belangrijk. Bij veel stress neemt de hoeveelheid magnesium af. Kies daarom voor een evenwichtig voedingspatroon. Magnesium zit o.a. in spinazie, noten, avocado ...
Ziezo, nu heb je onze tips kunnen lezen. Pas je ze vanaf nu ook toe?